Tuesday, 22 December 2020

HRDF+COVID19: Kursus Kulinari Siri 2 - Masakan Barat

Bila dah kenal, mesranya macam satu keluarga.

Assalammualaikum w.b.t dan salam 1malaysia.. sihat ke tu?? Jaga diri ye dikala covid ni.. ok admin sambung ye kursus kulinari siri kedua.. sebab masa kelas tu jarak2 minggu pertama 3hari minggu kedua 3hari..agak leceh sebenarnya..boleh saja teruskan 6hari tapi majoriti banyak urusan..terpaksalah stop sekejap untuk sambung minggu kedua tu.. 

Hari ke 4: 18/12/2020    
Pembelajaran Asas Teknik Persediaan Makanan & Masakan Sup Cendawan

Pagi ni kami belajar tentang etika didapur, etika pakaian hotel, cara berhadapan atau serve pelanggan vvip..lebih kepada kita letak diri kita sebagai Pramusaji atau 'waiters' .. belajar la pengetahuan asas lipat kain napkin tu.. lepas tu kami kena settup sendiri la meja makan buat real macam kat hotel tu.

mula dah main masak2 semula..hari ni kami masak sup cendawan dan buat@buat patty sendiri ye.. ala burger la.. time ni la keluar ayat2 itali yang bole buat korang ternganga..

Untuk resepi sup cendawan ni adalah 100% original ye..bukan instant sup cendawan macam kat luar tu.. letak serbuk dalam mangkuk  curah je air panas..ha...senang keja kan.. skang ni kita susah sikit kerja tp puas hati..memang lain rasa dia.. makan kat hotel pun bayar mahal belum tentu original sebab dorang cut cost campur instant juga.. kerana bahan2 dia agak mahal.. contohnya cendawan chitake tu... 

Boil Leek,Holland Onion,cellery & chiken bone for 4hours

Dalam masa yang sama juga untuk tak nak buang masa Puan Hajar tunjuk sekali cara buat 'chiken stock' yang secara semula jadi tanpa bahan pengawet macam kat luar sana yang kita beli serbuk penyedap tu..

lepas tu tanpa buang masa, kami masak pulak burger patty..haa.. ko hado???jangan jealous uolls..masa ni la admin suka ayat omputih iaitu Standart Breading Procedure.. apa tu?? ala korang selalu buat tapi tak tau nama kan.. iaitu Procedure celup 'TEPUNG, TELUR, BREADCUM'. haaa gittewwww....


Hari ke 5: 19/12/2020 Masakan Pasta Pesto & Chikenchop Grill Rosemary

Nama pun belit2.. part masak Pasta Pesto ni selalu kita kenallah spageti dan macaroni kan.. ada lagi macam2 rupe kita perasan kat pasar raya tapi kita tak pernah beli... kan..jadi kita rebus Pasta Pesto ni secara 'Al Dante'... apa pulak  ni...... die macam.. kenyal2 tau.. xmasak sampai putih sangat.. nak tunjuk pun xreti..hahah tak de pulak gambar.. ala..pandai2 sendiri la.. hahahah masuk mulut, telan, camtu juga kejadiannya.. 

Lepas tu kita masak Ayam Rosemary..bahan2 memang western habis la.. daun sayur pun mesti nak Basil, Rosemary, Bay Leaf, Origano..bawang pun bawang Holland uollsss... kelasss ko jahh!! lepas tu kita buat kuah dia pulak.. lebih kuranglah ye..malas nak type panjang2..hahaha

time's up!! ingatkan dah boleh balik..rupanye Puan Hajar kita ada surprise... dia sendiri nak bagi kami hadiah sebagai tanda kenangan.. dia kata Batch akhir batch kami ni la yang paling happening,happy,friendly.. sebab ada admin... eh tiber.... ahhahah kami pun atas collection masing2 ada juga sediakan hadiah buat Puan sebagai jasa mengajar kami dengan penuh sabar. 

Hari ke 5: Digital Marketing

Hari terakhir ni kami belajar dalam kelas iaitu bagaimana cara untuk marketkan product kita di pasaran menggunakan social media.. alah macam biasalah facebook, instagram, whats up business  dan macam mana nak settup google search dan perniagaan kita tu ada link.. gitu.. 

Akhir sekali sebelum kami mengundur diri, kami telah tamat kursus ini maka kami diberi macam2 hadiah dan sijil... haaa...suka tau... tapi sebelum tu.. eh..eh..eh.. kenapa tu.. (Aku nak membahan orang la ni)ahahahhaha                  

laju2nak kemana tu,sampai terbalik selipar kak..hahaha

apa2pun  terimakasih dan minta juga halalkan segala ilmu..serta memberi peluang dan pengalaman yang terindah ini kepada saya.

HRDF                                                                Spectrum Kolej (Mr.Jeya,Angel,all staff)            Puan Hajar Shaharon                                              En. Khaidir                                                              Mr.KuKhan                                                              Puan Afika & Puan Syarizan(jaga baby admin)      dan Peserta2 Kursus Kulinari Batch ke3 dec20.











No comments: