Monday, 14 August 2017

Cuci Kereta Murah di Bangi serendah RM10 Luar&Dalam!

Assalammualaikum wbt

Tengah free ni sementara anak tido admin online blog sat update story pasal cuci kereta ni..punyala dok usha cuci kereta murah kt area bangi..masa tu semua agak mengecewakanla maklumla bile nak cuci starex mpv ni luar je rm15-18..belum hat dalam lagi boleh cecah Rm20-22...
ni dorg cuci bawah biasa dulu sebab kotor sangat
pastu survey punya survey area bangi..
mata husbnd@driver admin ternampak 1kedai carwash ni.. tergerak hati nak tanya sanggup uturn jauh kauuu...

'dik, starex luar berapa?'
'Rm13 kak... (bia btol..takot salah dengar..mintak ulang 2kali..btol la telinga xsalah dengar...rm13..ok cun)
'bersih dalam plak dik?'
'rm20 kak'...(ok harga standard)
'cuci luar jela dik...akk suke harga tu!
(dengan akuu,husband dan staff die gelak jahat) heee
bukan ape..kedekut 1hal ye dakk..tapi dalam xberapa kotor..buat ape baziir duitkan klu benda boleh buat sndri..acecececec..

mula2 tu die basuh gitu je.. basuh macam kat uma..bukan guna pancit sabun tu..pelik gak xkan cmtu je rm13kan..bukan ape pernah terkena basuh area sg merab ke sg.chua area kampungla..luar je rm10.. murah memang murah tapi cuci macam 'gitu2 je' korang pn paham2 la gitu2 cmne kan..padahal kat KL celah rumah kedai rm10luar shaja tiptop bersih..KL hokey...bukan kampung dalam2 tu.. tp nak pergi KL macam xbebaloi plak masa tu...
cucian sabun spray sebelum bilas dan lap kering
skali die kata 'cuci kak..kejap..bersihkan kotoran dlu..kotor sangat kereta akk ni'...ok baru lega.. baru nmpak pancit sabun bilas lap2 sume tu..

dan inila hasiilnya..sangat puas hati..tadaaaa
silap plak xamik pic dalam kkedai.. tapi pic ni baru smpai uma lepas cuci kereta

dah cuci dah bayar dapat plak 1kad.. bile tanya katanya 6kali cucian dapat free1cucian...walaweiii lagi la admin sukeeeee... susah gak nak jumpa kira nakk attrack customer strategy cmni klu tok carwashkan..

ni admin tepek skali no.contact owner.. rupanya owner ade bukak bisnes usecar skali patent sambung bayar..admin blom jumpa owner masatu tokey blom datang..  biasala..bos.. byk cwngan bisnes ye dak.. buzy la tu..

dan paling terkejut staff tu cakap cuci kereta biasa luar dalam rm10.00...pergh... ook la tu kan... admin rasala.. sebab admin xde kereta.. pernah tanya around rm8 kalau luar jje dalam xpulak tanya... so far mmg sangat2 puashati...itu sahaja...korang pergilah kalau xcaya..nak2 yang keta besar2 tu kan.. ok bye


Monday, 15 May 2017

Sepetang Bersama Blogger 2017 merapatkan jurang Pemisah antara Blogger!

Assalammualaikum w.b.t pembaca setia he3 ada ke pembaca setia? Syokk sendiri pun boleh lah..

Amboi tajuk article macam poyo2 je gitu kan..jurang pemisah la konon..jurang2 cinta..cewah.. yang mana jauh kasi rapat, yang mana rapat kasi dekat, Mari3x!! Haaa dah macam announcement kat pasar malam beli ikan.. ko hado???.. ye lah jurang pemisah lah.. blogger newbie berkenalan dengan blogger senior.. yang senior dapat jodoh dikalangan blogger jugak...ehhh
Sumber gambar dari mawardi yunus
Sabtu lepas pada 13 mei 2017 adalah kali pertama admin join bengkel ni.. iaitu Sepetang Bersama Blogger 2017 atau SBB2017... dahla pertama kali.. rupanya buat terakhir kali jugak... first n last... adoi xde rezeki la tahun depan gamaknya nak jumpa kawan2 blogger nak dapat hadiah cabutan bertuah macam2 lagilah.. kenapala dari dulu admin xjoinkan.. dulu perasan jugak event ni tapi takot2 je.. sebab ingtkan blogger yang aktif je.. rupanya 'open to public', sapa2 pn boleb join..
Para blogger yang terlibat menjayakan SBB2017
SBB2017 ni ada sesi siang dan malam..untuk sesi siang bengkel timba ilmu lah.. pengalaman blogger senior 'Mahamahu.com' dan 'cikliliputih.com' berkongsi dalam mengharungi cabaran onak duri pahit getir dari blog dorg xde apa2 sehingga blog dorg popular, dapat plak kata2 nasihat dr peneraju Denaihati iaitu Tuan Haji Amir.. tapi yang paling terkesan pada admin iaitu Datuk Faridah Harun atau dikenali IbuHanim.. terasa macam blogger professional pulak bila sesi bersama En.Lokman Hakim  tentang etika blogger dan ada sedikit isi penting mengenai Personal Branding. Dah macam ala2 bengkel penulisan pulakkan..
Bersama Pengasas Denaihati Tuan Haji Amir
So far memang berbaloi la join SBB2017 ni sebab apa2 yang admin musykil tentang blog persoalan2 yang xterjawab semua dah terhurai...haaa.. yela admin ni blogger cikai je.. blog wujud pn tahun 2010 sebab mula2 tu luahan kisah arwah mak admin meninggalkan..lepas tu berzaman ler bersawang blog ni..mana nak aktif.. admin pun bukan lah blogger berbayar pun macam senior2 masih newbie lagi..
The way she talk really inspire me-IbuHanim
Sesi malam pulak memang admin xdapat join lah.. maklumlah ada anak kecil..kalau boleh bawak dah lama admin angkut ye dakkk..tapi sebab xnak rosakkan majlis orang.. admin jadi single beberapa jam je la..hahahaha padahal sesi malam tu la yang admin dengar lagi happeningkan macam2 hadiah cabutan bertuah dapat..xpelah xde rezeki admin.. apa nak heboh...kan?? Bunyi macam kecewa...

Lagi meriah bila dapat tudung brand ibawal free seramai 30orang konsep 'Sapa Cepat Dia Dapat'.. admin nak berebut memang idok lerrr..dah la duduk sit tengah auditorium tu nak keluar susah dan admin pulak xpakai tudung licin... jadi beruntung sape yang dapat tudung iBawal free kan... kiter bagi chance kat dorg yang layak..
Pinjam blogger opahjelita.com sebagai model.. aiscream admin dah ngap dulu xsempat nak amik gambo
Minum petang pulak free sebab disponsor oleh yeos serta ais cream upin ipin.. mestilah sedap dan best..sebab Free...kikikiki tapi lagi yang bertuah tu kalau dapat pakai henpon GT Mobile.. huntunglaaaa!!!
Selamat Berkenalan Awak!
Yang menariknya pengalaman admin pada haritu bila admin tanpa segan silu berborak berkenalan dengan dorang bertukar2 business card (untuk tambah networking) dan kenal lagi ramai blogger senior dan newbie. Ye la.. kat tempat baru kan..xbolehla nak malu pendiam borak2 pun dengan orang yang kiter kenal je.. bila lagi nak keluar dari kepompog zon selesa..
Sponsored event-Terima Kasih
Puas dah membebel sampai xde idea dah ni.. apa2 pun SBB2017 ni memang sangat Best!!! Dan terima kasih pada pihak2 yang sponsor tempat dewan auditariom Matic, makan minum, tudung iBawal, talifon bimbit GT Mobile dan juga akhir sekali terima kasih kerana mewujudkan event yang amat bermakna ini.. kepada Pengasas Denaihati Network Tuan Haji Amir dan krew2 Denaihati kerana telah banyak menyumbang dari segi masa dan kerahan tenaga kalian untuk buat majlis ini meriah terutamanya abg hisyamuddin dek melayan kerenah soalan saya yang merapu2 di facebook..hahahah.. Terima kasih sekali lagi.  Sekian...






Dapatkan 'Business Card' anda seawal 4hari!

Assalammualaikum w.b.t
Admin saje nak share citer ni hehehe Admin haritu adalah kelam kabut buat Business Card, so buat post di FB sapa2 ada contact orang berniaga business card yang boleh buat cepat kan... maklumla event blogger masa tu lagi seminggu.. memang ada masa hanya tinggal seminggu... fuh ramai plak suggest itu ini maka admin plak mesti nak survey harga dan berapa pieces sume kan.. ada yang suggest jauh tapi bile pikir balik takut xsampai kad tu lewat.. dapat kad lepas event xsyok la pergi tangan kosongkan.. orang bertukar2 kad kita xtukar apa2.
Contoh business card admin yang dah siap..lagi cantik tengok real kot.. gambar ni spoil sebenarnya..ececece
Maka, ada akak sepupu admin bagila.contact En.Shamsul ni... paling lewat 4hari katanya..  urusan buat Business card ni melalui wasap2 je dengan en.sham ni... saya lambat balas dia pun lambat balas...almaklumla saya nk uruskan buat niaga roti,urus anak n suami , en.sham plak dia ada meeting la kena attend conventionla.. sedar2 dah siap..
Kad kahwin dulu2 sbg contoh

En.sham ni akan bagitau hargala yang mana kita nak kan.. matt lamination ke 1 side or 2 side uv-protection ke apa benda alah tu suma nanti dia explain la... dalam pada tu die suruh hanta la artwork..

Gambaran scatch 
Alamak apa kejadah artwork tu kan..xreti plak admin kita xder balaja pasal tu.. yang tau gambar tu save dalam jpeg. Ke tau la... nak buat artwork on xtau kat application atau software mana..so dia suruh scatch kan idea kad kita di atas kertas..admin senang je..suka sangat ala2 classic kan..teringatkan kad kahwin admin dlu bentuk design sampul surat classic..so scacthla business card ala2 macam tu..

Artwork
Dalam ari ke2 atau ke 3 lepas tu die anta gambar artwork la ..so dari situ kita semak ejaan betul atau x..simbol ke tak...  ari ke 3 dah siap die pn proceed print ...maka hari ke 4 pn siapla business card admin...  harga semua nanti en.sham bgtaula harga postage skalikan.. tup2 sampai rumah da... tapi oleh sebab admin nak cepat...en.sham decide kedai print tu hantar ke en.sham so admin sendirila self pickup kt en.sham...berjumpa lah akhirnya dengan orang nya yang selama ni berurusan di wasap je..lupa pulak nak nak amik gambar..amik business kad je la..
Contoh 1side uv protection- bahagian tulisan ay akan timbul
Dapat je business card, I is excited u.. cantik... xsia2 buat kat en.sham kan.. kira rasa macam berKualiti sangat hasil kerjanya.. bawah ni adalah contact en.shamsul la kalau korang berminat untuk buat 'Business Card' korang... harga admin xnak letak ye jadual harga+berapa pieces.. nanti korang deal la sendiri dengan en.sham... upah artwork kad admin rm20 je..upah bergantung kepada kesesuaian design susah atau senang untuk en.sham tu buat..  kira berubah kira harga upah buat artwork nya.. tapi kalau korang dah ada artworknya lagi senang terus proceed print je kan..silap2 boleh dapat lagi awal dari 4hari...hohoho.memandaj nye admin ni. Ok sekian terima kasih meluangkan masa baca entry ni. 




Friday, 5 May 2017

Kidzoona: Taman Tema Indoor Playground semurah RM12 sepanjang hari!!

Assalammualaikum...

Haaaa... admin nak share ni.. kidzoona dah lama den perati yo... tiap kali lalu bikin panas line beb! Bila nak pergi bawak anak yang sorang ni kan..macam2 hal.. die tido la.. mak die pun tido la..eh.. hari hujanla.. mak dia malas keluar la..aish macam2 alasan la..


Tapi hari ni xbole jadi...kesian dok terperap kat uma.. anak orang lain yang dok taska atleast ada kawan2 kan.. yang sorg ni dok tunggu abinya la kalau nak main pn..maknye.. xkuasa nak main.. tengok korea je lebih....heeeee

Sebab dek kesian maka arini kena keluar rumah jugak.. keluar awal sikitla atleast harga tu berbaloi berapa jam main kan sebelum balik.. dibawah sedikt info tentang kidzoona branch yang admin pergi.. dia ada beberapa cawangan..jadi diantaranya cawangan yang admin pergi ni la.

Kidzoona cawangan sri kembangan
Aeon Jusco Taman Equine Park,Level G

Harga tiket:
Kanak2 RM12 1tahun dan keatas
Dewasa percuma
waktu operasi:10pagi-9.30malam
Hari: isnin - ahad
*stokin wajib pakai bagi kanak2 dan penjaga
*bagi kanak2 ketinggian 135cm keatas tidak dibenarkan masuk kecuali sebagai penjaga
*wifi free bakkk angggg!!
*ciri2 keselamatan yang dijamin


Yang bestnya kidzoona ni.. kalau kita pergi toilet atau surau ke pergi makan kejap ke dah keluar masih boleh masuk semula..main la anak2 korang sampai lebamm!!! Boleh juga bawak masuk air makanan dan minuman tetapi makan di tempat yang disediakan..


Korang pn agak2la bawak makanan yang simple2 suda.. jangan korang hangkut maknan mcm pergi picnic pulak mmg berkampung 10pg-9.30mlm.. ape dah reti nak balikkkk...

Tu jelah nak membebel... sila nikmati gambar2 anak admin dan pemandangan dalam kidzoona ni.

Sekian..terima kasih meluangkan masa anda membaca entry ini.

Nukilan
Adikfira
5 mei 2017
3.35pm

Saturday, 4 February 2017

Homestay Apartment Sri Lagenda Langkawi diPekan Kuah Menepati CItarasa Pengunjung.

Assalammualaikum w.b.t
Seperti yang kita tahu,  kalau pergi Langkawi je macam-macam pilihan Hotel, Motel, Asrama, Kuarters, Kondo dan Homestay.  Haaaaa... ni admin nak kongsi sikit tempat homestay ala-ala Private Apartment tau...Kelassss you....Ko Hado?? Murah dan berbaloi gak.. kelengkapan dan kemudahan pun setanding dengan Hotel-Hotel.  Jadi, kenapa perlu bayar lebih untuk bilik yang sama pada harga yang sama...Pilihla 'Homestay Apartment Sri Lagenda Langkawi'!!!!!!.  Yeahhhhhhhhh

Homestay ni terletak di Pekan Kuah, Langkawi.  Ia dilengkapi dengan 3 bilik dan 2 tandas dimana 2 bilik mempunyai penghawa dingin dan 1 bilik kipas.  Selain itu, disediakan juga beberapa kemudahan perabot seperti sofa, meja makan, peti sejuk, Tv dan astro,air panas, mesin basuh, sejadah, tuala, seterika dan tiada caj tambahan bagi permintaan toto dan bantal. Juga boleh memuatkan seramai 8-10 orang.  Yang istimewanya mengenai homestay ini adalah kerana homestay ini khusus untuk muslim sahaja.
unit rumah yang sama, cuma pemilik tukar cadar je..baru meriahkan..
Homestay ni juga dibenarkan memasak kerana disediakan juga alat kelengkapa  memasak.
Anda juga tak perlu risau kerana Homestay ni telah diperketatkan kawalan keselamatan kepada pengunjung.  Pengunjung juga boleh berenang di kolam renang yang disediakan tanpa dikenakan caj bayaran jika pengunjung menginap disini..

Kepada pengunjung yang berminat untuk merasa tinggal di homestay apartment ini bolehlah rancang percutian anda dengan kadar bayaran sewa yang berbeza  mengikut hari.
  • RM200 Isnin hingga Khamis
  • RM250 Jumaat hingga Ahad dan hari pelepasan am
  • Daftar masuk jam 2 petang
  • Daftar keluar jam 12 tengahari
  • Deposit sebanyak RM 100 diperlukan. 
Jika ada sebarang pertanyaan, anda bolehlah menghubungi atau 'Whats App':
Puan Yan di talian 📞0124822084.
Alamat Homestay:
SRI Lagenda Resort Kondominium
Phase 1, jalan Sri Lagenda,
Pekan Kuah, Langkawi.


Homestay Langkawi Padang Matsirat Menyediakan Pelbagai Pilihan Bilik untuk Keselesaan Anda!

Assalammualaikum w.b.t
Bila kita pergi Langkawi secara tak langsung memang banyak tempat bersejarah seperti Mahsuri, Muzium, Dataran Helang, Kilang Gamat, dan tempat beli-belah untuk mak-mak kita borong periuk kuali belanga.  Memang tempat syurga beli-belah la orang kata.  Level anak muda macam admin ni level borong coklate je la....ehh..muda ke?? hahahah

Jadi admin nak kongsikan Homestay yang boleh dikatakan agak strategik untuk kemana-mana sahaja destinasi anda untuk pergi.  Orang kata tak jauh tak dekat.. "Bolehla...' gitu...  iaitu Homestay Langkawi di Padang Matsirat.

Homestay ni ada memyediakan beberapa bilik supaya boleh menampung keluarga kita yang sikit, sederhana ataupun ramai.  Jadi, boleh jimat kan kalau 'tong-tong' bersama keluarga keluarkan duit untuk tempat yang berbaloi selesa, tenang, bersih aman damai dan yang paling penting harga pun mestilah berpatutan.

HOMESTAY LANGKAWI ni terdiri daripada homestay yang mempunyai 4 Bilik , 3 Bilik serta 2 Bilik Tidur. 

1.  Homestay Langkawi Padang Matsirat 4Bilik 
  • 4bilik tidur(3 bilik penghawa dingin dan 1 kipas).
  • 4 tandas
  • Ruang tamu, ruang makan, dapur serta alatan memasak, peti sejuk dan seterika.
  • Ada disediakan lebihan bantal dan toto tanpa dikenakan caj tambahan.
  • Bole memuatkan seramai 16 orang.




2.  Homestay Langkawi Padang Matsirat 3Bilik
  • 3bilik tidur (2bilik penghawa dingin dan 1 kipas)
  • 2 tandas
  • Ruang tamu, ruang makan, dapur serta alatan memasak, peti sejuk dan seterika.
  • Bole memuatkan seramai 12 orang.
  •  
3.  Homestay Langkawi Padang Matsirat 2Bilik

  • 2bilik tidur beserta 2 penghawa dingin bagi setiap bilik
  • 1 tandas.
  • Ruang tamu, ruang makan, dapur serta alatan memasak, peti sejuk dan seterika.
  • Bole memuatkan seramai 8 orang.
Strategiknya kawasan homestay ni kerana ia sangat-sangat berdekatan atau hampir kepada destinasi menarik yang akan kita tuju seperti Beras Terbakar, Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Makam Mahsuri, Kereta Kabel, Pantai Cenang, Air Terjun Telaga Tujuh, Underwater World dan Pekan Kuah.



Pembaca juga boleh layari website Homestay Langkawi di laman sesawang http://pulaulangkawihomestay.blogspot.com   atau di Facebook Homepage Homestay Langkawi iaitu https://www.facebook.com/langkawihomestay4u/?fref=ts

Untuk maklumat lanjut mengenai Homestay Langkawi ini atau pembaca ingin terus membuat tempahan, bolehlah menghubungi:
Sms / whatsapp / telegram
Fauzi: 016-9454669


Friday, 3 February 2017

Penginapan Homestay Putrajaya Dwiputra umpama Kondo Mewah tapi Berbaloi!

 Assalammualaikum w.b.t.

Bila terfikirkan Putrajaya mesti fikir itulah penempatan orang-orang kaya atau Pegawai-pegawai kerajaan yang dipenuhi Kuarters Kerajaankan.  Secara tak langsung kalau nak tinggal di Putrajaya mesti terfikirkan Hotel-Hotel ternama yang mahal.  Kalau satu keluarga sahaja akan libatkan kos bilik yang mahalkerana memerlukan beberapa buah bilik.  Kalau ada kenduri kahwin pula, perlu ada saudara-mara untuk menumpang.  Dah susahkan mereka dengan keluarga kita yang ramai ni.

Admin nak kongsi..baru tahu rupanya di Putrajaya ada Homestay ala-ala Kondo umpama tinggal kat rumah sendiri... Home Sweet Home..Jom Survey!
Homestay Putrajaya Dwiputra Presint 15
Sedikit Maklumat tentang Homestay Putrajaya Dwiputa ni terletak di Presint 15:

Ruang tamu, dapur dan ruang makan.
  • 3 bilik tidur dan 2 bilik air.
  • Sofa, meja makan, tv, mandian air panas, peti ais, microwave, cerek letrik, microwave, toaster, mesin basuh dan sejadah.
  • Kediaman mewah pada harga murah
  • Ruang tamu dan bilik tidur utama dilengkapi penghawa dingin 
  • Ruang tamu dan ruang makan yang luas. 
  • Sangat sesuai untuk keluarga yang besar untuk melancong atau majlis perkahwinan
  • Extra 2 Bantal besar, 2 Bantal kecil, dan Toto (tiada extra caj dikenakan)
  •  Masak Nasi dibenarkan (periuk nasi, hotplate dan induction cooker  disediakan), namun tidak dibenarkan memasak menggunakan dapur gas.
Bilik utama, bilik ke2 dan ke 3 , Tandas dan Mesin Basuh
Homestay ini menyediakan berbagai kemudahan seperti:
  • Tingkat yang tinggi dengan pemandangan yang hebat.
  • Berdekatan Alamanda Putrajaya & Mydin di kawasan komersial Presint 15. 
  • 24/7 Kawalan Keselamatan, 2 parking khas, Gymnasium, Kolam renang Infinity & kolam kanak-kanak, 2 taman permainan, Surau, BBQ, Wakaf, Dewan serbaguna (gelanggang badminton), Trek jogging, Café (akan datang)
  •  Shopping: Alamanda Shopping Mall, Shaftsbury Avenue @ Putrajaya (akan datang 2018), IOI City Mall, Diplomatic Enclave (Mydin, restoran, mamaks, bank, 7/11, dobi, Domino Pizza, kedai runcit).
Untuk Makluman Pembaca, Kadar harga bagi hari biasa dan hari cuti adalah tertakluk seperti dibawah:
  • RM200 Ahad hingga Khamis
  • RM250 Jumaat, Sabtu dan hari Kelepasan Am
  • Daftar masuk jam 2.00 petang
  • Daftar keluar jam 12.00 tengahari
  • Deposit RM100 sahaja untuk pengesahan tempahan. 
Pembaca juga boleh layari page facebook Homestay ini di facebook
Homestay Putrajaya Dwiputra P15 atau
https://www.facebook.com/Homestay.Putrajaya.Dwiputra.P15/

Jika Pembaca berminat, bolehla hubungi nombor yang tertara dibawah:
SMS/Whatapps 'PakNgoh Nuor' : 019-2225860