Sunday, 18 December 2016

Tragedi Oven meletup:Bila surirumah belajar buat roti.

Assalammualaikum..
Haaa.. xsabar2 nak share pasal entry ni.. baca tajuk pun dah rasa gempam semacam kau..sampai meletup oven cikgu jijah.. heeee.. jangan marah cikgu.. kak jijah ni xsuka orang panggil cikgu , macam xfriendly je kan... macam ada 'gap' batasan dengan student die.. ko jangan main2.. so kiter pgl kak jijah la ye..
Macam mana admin boleh join kelas roti ni pun xtau la... kak jijah ni ade dlm group warga puchong..so always share gmbar kelas buat roti tu.. tengok haga macam murah je kan... bukan macam wei....memang murah kau!!! Haa..jangan xcaya.. admin pn biasala 'free time free money' ni.. nak gak cari aktiviti untuk tambah pengetahuan.. menjahit sudah.. kita membakeri pulak ye..

Kelas membuat roti ni diadakan pada hari minggu.. di rumah kak jijah sendiri.. tarikhnya kak jijah akn maklumkanla di facebook miliknya.. https://www.facebook.com/nurazizah.mijan

Kelas roti: sabtu atau ahad
Tarikh: akan dimaklumkan
Masa:10 pagi - 6 petang
Had pelajar: bergantung
Bayaran: rm80.00
Roti: 8jenis
Hubungi: kak jijah 0162965130
Lokasi: Bandar Saujana Putra
*makan tengah hari disediakan

Maka, bermulalah sesi pembelajaran dimana kak jijah akan beri taklimat dulu pasal barang2.. barang2 die on memang die suggestkan yang murah2.harga mampu milik.. almaklumla zaman najib skang ni kan.. siap kedai skali die suggestkan yang mn murah.. memang xkedekut ilmu betul.. jangan risau..orang nye friendly, happy go lucky.. kalau salah n silap xde die marah... macam admin aritu salah uli tepung sebab terlebih tepung.. malu aq kau... sekejao aq popular dlm kelas tu automatik orang kenal i ni..hahah lepas sesi tunjuk bahan2 sume..kak jijah akan suruh kita sendiri sukat..sukatan mestinikut resepila..xboleh lebih dan kurang.. nanti roti keras atau lembik..gitulah alkisahnya..

Barang yang perlu dibawa dari rumah:
Pen untuk mencatat di kertas resepi
Pisau atau gunting
Apron
Penimbang
*namun kalau korang xbawak pun xpe.. mixer disediakan

So far.. anak admin yang kecik tu setahun 7bulan memang admin angkutla..mula2 takot die kaco gak kan.. takot orang lain xselesa.. tapi kak jijah punya sporting suruh jugak bawak anak..ada buai lagi kau.. senang nanti anak nak tido..haaaa.. sebab belajar pn kt rumah die.. so no hal la.. yela.. xkan sebab ade anak keciik jadi penghalang kita nak belajar menuntut ilmu kan..

Untuk waktu pagi memang khusus untuk buat roti dan sos nye sahaja..lepas tu bg perap beberapa minit.. kejap je dah tengah hari.. tuba waktu makan yang super sedap dari kak jijah.. haaa..korang tengok tu jangan terliur..nampak simple tapi sedap jugak makan ramai2 pulak bertambah selera..
Seperti yang admin maklumkan, untuk 1ari kelas terus expert 8jenis roti.. haaa.. ko hado?? Hampir semua gambar admin share dengan korang.  Roti2 nya adalah seperti:
1.Roti Boy
2.Chiken floss
3.Butter Scoth atau dikenali Roti Sarang Lebah
4.Ulat Bulu inti kaya Pandan
5.Bunga Kemboja inti kacang merah
6.Mini Pizza inti Sosej
7.Mini Pizza inti Ketam+Sosej
8.Pizza Bulat

Lepas zohor tu dan lepas waktu makan mulalah sesi uli 8jenis roti ni..dalam pukul 3petang camtu dah startla membakar... haaaa.... kak jijah ni ada 2 oven.. anggaran pukul 4 boleh siap da.... tiba2 nak jadikan cerita... PPUUMMM !!!!! Blackout!!!!  Meletuppp 1 oven besar tu.... siap kluar api.. pakej tertanggal tercampak tempat putar masa dia tu... alamak!! Kesian kak jijah kau.. terus xde mood..kecewa dia.. saya pun merasai kekecewaan tu kak jijah.. sebab roti lambat bakar dan bergantung kepada 1oven je..hee... jangan marah kak jijah..xpela.. allah nak gantikan dengan benda baru.. dah lama oven tu berkhidmat..dah tiba masa untuk berehat.

Haaa.. dah tiba waktu yang ditunggu2 oleh semua oelajar..lepas semua roti dah dibakar..apa lagi.. proses menapau la..bawak balik.. ececece.. kita akan bawak balik roti yang kita sendiri uli.. sebab kak jijah pun dah siapkan plastik untuk tapau.  Nanti ada tepung lebih ikut korang nak buat roti aoe yang korang suka..kira ada extra la..korang xkan bawak balik 8 jenus roti he.. extra beberapa roti yang lebih2 tu.. jangan gado2 dan berebut2 sudah....hahahahha lagi satu..kak jijah xlokek xkedekut tau share tips bisnes dengan kirang..die akan ajar macam mana kalau nak buat bisnes..kuantiti roti.. harga..camne cara packaging nak jual lagi..
Maka, selesailah kelas roti kak jijah ni.. admin xsabar nak bagi laki dan anak makan.. maklumla hasil air tangan sendiri... tengok anak makan dengan berselera.  Tapi mak nya dah oandai buat..nak buat sendiri tu ntah bilerrrr yeee dakkkk hahahaha

Apa2pun terimakasih kepada suami yang izinkan admin untuk belajar buat roti ni serta banker yang bayo dan jaga anak kejap.. terimakasih juga kepada tenaga pengajar kak jijah dan pembantu2 dia.  Akhir skali terimakasih kepada kawan2 baru atas perkongsian ilmu kalian.  Terlebih terkurang minta halal ye.. ada jodoh kita jumpa next class nanti.. adios

1 comment:

Unknown said...

Wah Fira 😍😍😍😍
Nanti awk baking bgtaulah blh kite reunion umh awk.. Haha