Saturday, 24 September 2016

Pengalaman Surirumah dapat income lebih



Assalammualaikum 

Sedikit perkongsian admin tentang diri sebagai suri rumah yang tidak bekerja selama 2tahun.  Ramai tanya admin, suami gaji imam/ guru kafa tapi laki bini merata merayau, boleh survive ke hidup, cukup ke?  Bukan la xbersyukur, ada je lebih malah mencukupi tapi adat sebagai manusia mesti kita nak lebih ye x?

Nak share serba salah, nanti orang kata ‘ala produk MLM la tu kena cari orang’, pulakkk tapi sape yang Tanya? Korang jugak kan. admin pedulik ape admin nak cerita jugak.  Kami di ODmarket tiada paksaan untuk anda melabur di syarikat atau tidak.  Kami hanya share.

Reason kenapa admin benti kerja adalah kerana kerja admin tu tersangat best, serious.  Pergi merantau dalam Malaysia luar Malaysia pun ada tapi sumer sponsor by company la bukan duit poket sendiri.  Oleh kerana terlmpau best, masa tu baru baru kahwin xder anak lagi.  So balik kerja malam, asal balik jer muka penat n letih kena tahan maki kakakakka sabtu ahad kaco hidup admin laki bini ni.  Aishh nasib baik anak belom ada time ni kalau x kesian mak die sibuk memanjang tapi kerja kuli jugakkk ye x…  sampai la saat di mana suami admin suruh berhenti kerja sebab dah macam admin plak ketua keluarga cari duit balik malam.  So, ape fungsi die sebagai suami kan? Stop kejap part benti kerja ni…lagipun suami sape yang tahan kalau bini dia kena maki depan mata?? ececece

Suami admin pulak mula join investment ni pakai duit hantaran. Haaa xke bengang kan tapi nak wat cmne kiter mampu diam jer dah duit die dari tabung haji suke hati die la kan nak terlungkup terlingkup.  Dulu admin punya mindset bila die join investment ni ‘mesti MLM, mesti money game’ dan ‘mesti kena cari orang’.  Masa tu dia join admin xjoin.  So bile dia join tu, yelakan gaji imam ngan guru kafa kat Malaysia ni berapa la sangat kan. Tiap2 bulan die hulur admin duit dalam kuantiti yang banyak, lebih banyak dari duit gaji yang die dapat.  Katanya ‘bayar balik hutang duit hantaran gitu’.. kira beberapa bulan la die ulur duit, tapi bukan dari duit gaji die masa tu, bila admin Tanya dia kata ‘adalah, rahsia’.  

So nak dijadikan cerita, sebelum benti beberapa bulan kerja suami admin suruhla join investment yang dia join tu, ODmarket nama company tu.  Dia kata dari situ la bulan2 yang dia bagi admin hasil dari investment tu.  So admin join, bak kata pepatah “what you give you get back’ so kalau sikit yang korang laburkan sikitlah dapat, kalau banyak, banyaklah dapat.  Lepas join tu admin masuk yang modal paling minium masa tu currency Malaysia RM 3500 bersamaan 1000usd.  Dapatlah duit poket tepi dalam RM 150-RM 200 bergantung kepada currency.  Ala macam kita nak keluar Malaysia nak beli currency tu mesti ikut turun naik harga semasa sesebuah negarakan.  Tengok beberapa bulan join, admin decide untuk berhenti kerja dan laburkan semua simpanan duit gaji admin di syarikat ni.  Oh lagi 1, admin masuk bukan ‘kosong zero ‘ gitu yer… ada google kaji buat research sikit pasal company yela zaman skang takot la kne tipu ke scammer kan.

Maka, bermulalah perjalanan menjadi suri rumah sepenuh masa dengan income yang RM2200-RM3000 sebulan tanpa guna duit suami.  Tapi maklumla kalau dah suami hulurkan, kiter ape lagi, menadahlah, dah orang nak bagi…ye dakkk.. haa bayangkan tu baru sikit kot admin join invest bulanan dah dapat 2k sebulan kan..kalau admin topup lagi dan lagi modal besar maka besar lah profit dapat.  Tapi cukup2 lah setakat tu yer dak, yang dah dapat ni pun dah rasa masyuk.ececececec
Detail pasal company tu nanti admin buat entri yang akan terbaru di page lain tentang kukuhnya company ni kalau join insyaallah xperlu risau sebab company bukannya calang2 company. Cewah.  Company ada banyak asset kat Malaysia ni.

Ape2pun kalau nak join sesuatu investment, kaji, selidik siasat syarikat yang kita nak invest tu.  Bukan hanya lihat pada harta seseorang atau cerita latar seseorang pakai keta mewah blab la bla.  Cuma jadikan cerita susah senang dia sebelum kaya sebagai pengajaran dan ilmu pada kita.

Akhir kata,  admin bukan xpernah join investment lain,  mernah join unit trust dan public mutual,  tu pun arwah bapak admin yang masukkan nama admin tapi tiba masa rugi.  Nak cakap xtau cmner, kira rugi la jugak.  Ini bukan paksaan untuk korang join kat company yang admin invest ni atau nak burukkan syarikat pelaburan di Malaysia yang lain.  Tapi, pengalaman orang lain-lain kan dan tak salah untuk memperbanyakkan pelaburan sebab tiba masa ‘Duit yang akan bekerja untuk kita’.

Sekian. 



No comments: