Friday, 4 April 2014

Perginya Baba tanpa kupinta....Tuhan lebih sayangkan arwah.....

Assalammualaikum..

macam story arwah mak dulu.. baru buat tajuk.. dah bertakung air mata..sedih tu ada lagi gamaknya..yela sapa yang nak semua ni berlakukan.. dah takdir tuhan.. mungkin Tuhan sayangkan arwah.. mungkin lebih baik pergi dari tanggung sengsara sakit.

Startnya macam ni..penulis diberi arahan follow media TV Alhijrah ke Phuket-Krabi naik Starcruise..masa tu memang first time la naik starcruise.. xde pulak rasa hati ni xsedap atau lain macam.. tapi pergi starcruise orang happy kan.. ni x.. rasa macam kosong.. Tuhan je la yang tau..

pergila naik Starcruise 4H3M.. Last day sampai Penang even kapal x belabuh lagi.. on hp.. dapat message bertalu-talu.. dari adik-beradik penulis..mesej yang penulis ingatla..

'Dik, baba sakit'
'Dik, baba masuk hospital'
'Dik, lau boleh balik la JB'..lau ada Flight dr Penang ke Jb naik terus..
masalahnyer bila akk ipar survey masa Flight tu.. tgh malam...xkanla penulis nak stay kt Airpot Penang tu sampai Midnightkan..

x ke haru penulis masa tu.. memang menangis xboleh control.. depan producer TV AlHijrah , Tuan Nora dan Kak Marina masa tu..dorang nasihat;;'Relaks..nak sedih pun xboleh buat apa..kita kat Penang'.. berdoa banyak2..then cool..Tuhan je yang tau..

Sampai penang terus shoot balik KL..sampai KL Maghrib..terus shoot lagi pergi BTS balik jb.. sampai Jb pagi..esok melawat baba..

Story dari akk penulis masa tu camnila bunyiknya..diringkaskan la yer..
'Baba hantar shakir pergi sekolah..masa bawak tu macam melelong-lelong hampir langgar lori..sampai sekolah sebelum akk penulis keluar kete (gelaran kami untuk van) baba pesan suruh beli 100plus.. dah settle semua akk penulis masuk kete balik tengok baba dah terlentok..ingatkan tido..biarkan jer...mungkin tido kejap kot.. bila dah agak2 lama tido..akak penulis tengok airliur meleleh campur darah..Panik!!! Xtau nak buat apa..akak telefon abang penulis ..pendekkan cerita ..Ambulan datang dengan bantuan Pakcik (adik baba)..

Masuk ICU..doc Xplain.. baba sesak nafas..paru2 dan jantung dah penuh air.. baba perlukan oksigen...masa tu baba sedarla sikit2..Doc pun bagi ubat kencing dan masukkan tiub..baba keluarkan air dalam badan yang penuh tu melalui tiub tadi..begitula selama seminggu.. alhamdulillah susut lepas tu..air dalam badan pun surut..

Oleh sebab Penulis baru kerja dan belum confirm status pekerja tetap.. cuti pun unpaid leave.. xsedapla kan cuti lama-lama.. balik KL keje 2ari...hati xtenang..abang telifon..doc nak jumpa semua adik beradik.. Masya Allah..lagi sekali tak tenang hati dibuatnya..bos bagi pelesapan..halfday masa tu.. lepas balik kerja terus shoot pergi BTS dan sampaila JB dalam Maghrib.. masa tu.. lambat betul perjalanan.. ada je yang berlaku.. Tuhan je Tahu...

sampai di Hospital..
Sedih.tengok keadaan baba..
Ya allah.. lau boleh ditukarkan kesakitan tu..
Lau boleh digantikan kesengsaraan tu,,
Apakan daya..xtermampu ...

Doc nak jumpa semua adik beradik..  setkan tarikh dan masa..

'Macam you tengok condition father you.. tiap2 hari sama.. no changes... dia hidup based on mesin oksigen...kalau tanggal mesin..dia xboleh hidup..'

Abang penulis:'so doc.. what should we do and what is your suggestion.. ini bidang you and diluar bidangkuasa kami adik beradik..'

'kami beri dia ubat.. masih keadaan yang sama.bukan makin baik.. tapi makin teruk.. ubat yang kami bagi dah xde dan xboleh bagi kesan..jadi kami cadangkan...................................................................
Memang nampak macam kita zalim.. tapi dari dia hidup menderita.. keluar hospital perlukan oksigen..mesin oksigen pun mahal kosnya..itu cadangan yang saya bagi ..'

Penulis:'Tapi doc , you xnampak ke kesian father i.. as you can see.. he try to survive.. patient lain kalau dah rosak organ dalam badan..koma! tapi father i..bukak mata..sedar.. dia lawan.. dia berusaha untuk hidup!!!

'itu saya nampak..tapi kita xboleh buat apa....'

bayangkanla..macam mana perasaan adik beradik penulis masa tu.. di luah mati mak di telan mati bapak..kami nak mengadu pada siapa.. tinggal kat hospital ada risiko.. bawak balik rumah pun ada risiko...Baba je la yang kami ada...Dilemma!!!!!! Tuhan je tau....Ujian mu Tuhan.....

Penulis dan abg sulong jaga baba masa tu.. maklumla adik beradik lain ada keluarga..
kami membacakan yasin...suasana suram sangat...
Suntikan pertama...........Baba masih sedar...
Suntikan kedua....................Baba masih sedar..tekanan darah naik dan turun..
Suntikan ketiga....................Baba masih sedar..tekanan darah stabil....baba masih kuat untuk hidup..
Suntikan keempat...............Baba tido keletihan..tekanan darah masih stabil..masih bertahan.......

keesokannya..penulis balik untuk berehat dan tido sekejap..
tengahari dapat panggilan dari Hospital..' bapak Cik dah nazak..Harap semua dah tiba di hospital'
harap semua dah bersedia...

tekanan darah baba makin rendah...
semua berkumpul..masing-masing bisik ditelinga baba...
mak sedara bagi sokongan pada kami..

'Dia dah xder'.......Innalillahiwainnailahirojiun......................
Perginya xkembali.. Abdul Ghafar Bin Abullah...
7.3.2013....4.20 petang,....
Alfatihah buat Arwah baba...

*cerita diringkaskan sebab sedih mengimbau cerita lama...

1 comment:

penaberkala said...

takziah fira..
al-fatihah untuk arwah..
semoga beliau tenang di sana, inshaAllah

saya pun ada kongsi cerita pasal arwah ayah di blog...
klu rindu, bukak blog dan baca balik..