Tuesday, 26 July 2011

mak..jangan tinggalkan adik..

sepanjang tempoh selepas majlis kawen akk aq..mak aq sik ngadu lenguh blakang jer..so,sik panggil aq urutkan belakang badan dia..aq pun urutla..then seari sebelum dia meninggal..

16.6.2010..
mak aq pergi kje mcm biasa..dia suh abang aq amik..tapi sebab abg aq d meeting n asik lambat jer ,so bapak aq n aq la amik..tp pagi tu..mak aq ajak aq n baba pergi kotaraya nak beli kasut,sebab kaki dia sakit,so belila kasut baru..kitorang g la mkn kat majidi,sarapan tosei n raoti canai,padahal nak dekat tengah ari masa tu..boleh dikatakan breakfast + lunch la..so lps tu baba anta mak aq kat opis blk..

petangnyer..
aq g naik opis..aq tgk mak aq dah tercungap2 dpn pintu opis nak blk la kiranyer..aq pun tnyer..
'mak kenapa'
'mengah ketawa terbahak tadi'
kenapa ketawa sakan'
'ada orang kol mak,tp hpon mak luper letak mana,rupernyer mak ruby pegg tp xtau nak angkat,mak nie berlari kehulur kehilir cari hpon,tu yang semua ketawa'tu yang mengah jer rasa'

then aq pun pegang n jln la perlahan2 ngan mak aq pergi kat van..means.ptg tu la dah start sakit..
kitorang g amik shakir anak buah aq kat uma atok...nnt xpayahla abg aq amik kt situ just pergi uma kitorang jer..sblum smpai uma singgah beli kfc tok shakir..belila mcm2..n sblm tgu abg aq dtg amik shakir..aq prasan mak aq mkn berselera sgt2..mknan sisa shakir pun mak aku mkn..syg katanyer..ok la..mak aq suh jaga shakir..aq xnk..so budak tu pun blk la ngan abg aq..bapak dier..

malamnyer..aq on9 macam biasa..main game..mak aq panggil aq..suruh urut belakang..mengah dia xilang2..aq pun urut smapi dia tido...tp tgh syok msj ngan ima...smbil main game mak aq kua bilik..mintak aq urut belakang..xble nafas katanyer...aq urut..aq tgk mak aq teruk sgt ms tu..aq xtaula nape aq ble xprasan mak aq nak pergi..xnmpak tanda2nyer..nafas pun dah teruk..bunyik bising..aq ckp ngan mak aq..
'mak,g la spital,sekurang2nyer doc ble bg oksigen'
mak aq cakap'mak xnak msk spital,nnt mesti tahan'
aq ckp lg ' pergi la mak,smpai biler nak mcm nie'xpergi kiter xtau..'

tapi mak aq degil gak..orang tua kan..xsuker tido kat spital..aq pun suh la..tido dulu kat ruang tamu dalam keadaan duduk dulu..dh ok baru masuk bilik..tapi makin lama makin teruk nafas pun berbunyik..dan2 maswa tu bapak aq kua bilik..ajak g spital..baru nak pergi..aq pun kelam kabut tutp laptop bawak baju sumer la..

smpai kat spital kol 1 pagi..17.6.2010
mak aq msk emergency room..nmpak dia pkai oksigen..aq n bapak aq dok lua..tgu la smpai kol 3 pagi..baru dapat bilik..katil tu btol2 depan meja nurse..then aq pun tidola..tepi katil dlm keadaan duduk..hari tu cepat sangat berlalu..

17.6.2010..8pagi..
nurse kejut suh siap2 doc nak datang chek jap lagi..mak aq nie pun beria la siap2..so doc pun dtg..mcm2 doc dtg melawat nak tunjukkan kepakaran msg2..tp xok gak mak aq..yg pelik..kaki mak aq besar n bengkak byk air..so bagi mkn pil kencing..yg pelik sikit jer kua kencing n air kat kaki pun xsusut..

12.00 tgh ari..mak aq tido..tp panas n berpeluh2..so mak aq mengamuk nak mandi..nurse kata xble..dia suh lap2 jer bdn mak aq..aq pun lap2 la..bantal sik lari jer..aq btolkan bntal..aq kipaskan mak..mak aq nak mrh..aq phm..org skt..aq ckp la..
'bawak selawat mak zikir ker mngucap ker..adik xble nak buat ape'
so aq nampak la mak aq berzikir..n aq kol abg aq bwk kipas...

1.30 tgh ari..abg aq dtg..dia dari meeting kat koop..mlm dia nak bertolak g hukm..anak dia amirah rashidah ble kua spital..aq pun mandi jap sementara d org jg mak aq..mak aq haus jer..tp xselera nak mkn..tbe2 kncing manis tinggi darah tinggi lagila tinggi..mak aq rehat n tertido

4.00ptg..abg aq dh bertolak g cheras..then kawn2 mak aq datang..4 /5 orang gitu..luperla..siap buat lawak..n mak aq pun ketawa..tp aq tu kawan mak aq salam nak blk,mak aq ckp 'maafkan kak ha la erk ???(nama kawan mak)mana tau lps nie dah xjumnpa..then kwn dia pun jwb la 'ish jgn ckp cmtu kak ha,insyaallah kiter jumpa..'..dorg pun blk..baru beberapa minit doc pgl aq..dia ckp nak mintak permission nak mskkan oksigen dlm bdn mak aq..sbb bdn mak aq kurang oksigen,so biler dah tmbah oksigen baru ble operate mak sbb jantung dia n paru2 ada air..so aq tnyer doc 'nak ker pgl adik bradik yg lain..doc tu jwb xpyh la wat ms nie.. ok lg..then doc g kat mak aq tnyer mak aq..
'boleh erk mak cik nak pengsankan makcik nak msukkan oksigen..
mak aq jwb la 'boleh la,buatla yg terbaik kat sy doctor..'
'nnt kami pengsankan makcik..makcik rehat yer.'
mak aq jwb 'yer doctor'..
so aku pun nmpak la segala wayar oksigen di pasang..dan d nurse yg pam alat oksigen tu....
luper nak bgtau korang..ms ni.akk aaq n suami dia dari puchong ngan akk ipar aq n abg shah dari muar..on d way blk jb..

8.00mlm..
nurse tu kata suhu bdn mak aq tiber2 demam panas..so aq tuam la dahi leher tgn sumer ngan air...ms aq lap2 tu..aq pasan air mata mak aq meleleh...aq pelik..naper,terharu ker aq lap dia..perkara nie bermain kat akal fikiran aq..then mak aq ckp panas,aq halakan kipas..berpeluh2 1 bdn..abis lencun baju n kain..start tu la aq teringat tanda2 orang nak pergi..aq nmpak idung n telinga mak aq jatuh..then aq ckp dlm aq..cmni ker ruper idung n telinga yg jatuh nak pergi..cpt2 aq berdoa dlm aq 'ya Allah..jgnla amik nyawa mak aq..panjangkanla umo mak aq,aq sanggup gantikan tempatnyer,,' ms tu aq mintak sgt tuhan dgr luahan aq..
then aq tido..d gak terjaga sbb mak aq mintak air ..aq bg mak aq air gune alat cm injection tu..then aq tido..aq xtau nape aq boleh tertido ngan mudah..padhal kedudukan tido masa tu amat sakit dibahagian leher n badan..buat sementara..tido ku terlalu nyenyakk..

18.6.2010 ..3.00 pagi..
aq terjaga..tika terdegar riuh suara nurse..dan aq nmpak ramai nurse kerumun katil mak aq..aq xsyak apa2 masa tu..aq tgk alat oksigen ..makin lama makin menurun..so aq nmpak doctor plak datang..aq pergi toilet..kua toilet..doc cari aq..dia ckp'awk dah boleh kol semua adik bradik awk..aq xble nak tahan air mata trus ckp n marah doc tu dengan nada tengking kot..'ape ni doctor,td ckp lain skang ckp lain'..doc tu balas 'mana saya tau,awk ingat sy nak jd mcm ni..' doc tu blah..tutup tirai katil mak aq..doc cina dtg..tapi xtutup rapat..aq ble nampak doc cina tu henjut kan tgn dia kat dada mak aq,mcm org nak bagi cpr..doc n nurse pgl2 nama mak aq 'mak cik,makcik,bangun makcik.' seolah2 xnak mak aq hanyut dalam mimpi tido nyer buat selama2nyer..

aq???xpayah ckpla time tu..meleh air mata xdpt dibendung..dh xrasa malu nangis dpn org..d staff anta pesakit baru tgk jer aq..d uncle yg jg ank dia tenat pun tgk jer aq..aq nangis dan nangis..tu jela aq mampu g..buat..aq tipun baba n abg sumer suh gerak skang..so dlm seploh minit dorg smpai..mesti bwk laju..pecut..ms tu cpt sgt berlalu..sedar2 kol 4.15pagi..doc jumpa bapak aq..ntah ape dorg bualkan aq xnak amik tau..lps tu doc pergi blk katil mak aq..dan datang blk..xtau dia ckp ape..yg pasti..akk dgr akk aq ckp kat aq...'dik,mak dah xder'...aq ms tu..ntahla..rasa nak terduduk..then..nurse ulur yasin kat aq n and shah..aq g amik air semayang..ngaji baca yasin sebelah arwah...nurse dah tutup selimut sampai menutupi kepala mak..
aq ngaji ngan perasaan yang mendodoi...sumer adik bradik aq yang sebelum nie xpernah menangis..time tu la pertama kali kitorang menangis..menangisi pemergian mak..doctor tu ckp..mak aq pergi 4.40..

then staff laki bwk msk mak aq kat van ambulan..dorg nak anta mak aq kat tmpat mandi mayat..kelur jer dari wad..azan subuh berkumandang..aq pun kol kwn2 mak..akk aq kol sedara mara..bapak aq kol jiran2 n kwn2..abg shah arah kan aq n kak eni g tempat mandi mayat..so sampai kat sana..kitorang smyg subuh dulu..rupernyer Allah mempermudahkan urusan pemergian mak aq..mandi mudah,kapan mudah tanam pun mudah..alhamdulillah..mak mmg orang yang baik..

cumer yang buat aq ralat sgt..semua adik beradik aq termasuk aq skali..kitorang xsempat nak mintak maaf,halalkan mkn minum atau apa saja pada mak..aq yang jg mak aq kt spital..lg la rasa bersalah..sbb sebelum kematiannya..aq xsempat nak bisikkan kalimah allah atau baca yasin..sbb aq ingat mak aq xkan pergi..aq slhkan diri aq..kalaula aq xpaksa mak aq pergi hospital..kalaula aq xtertido..kalaula aq xbenarkan doctor masukkan oksigen...mesti mak aq masih boleh idup..

5 comments:

deqlynnz said...

Menangis bce entry fira ni... rasa mcm ada ditmpt fira... tp fira lbh memahami... sabar byk2 ye... Allah mrncg yg trbaik utk fira... smga Allah mrhmati fira dan kga fira....

deqlynnz said...

Menangis bce entry fira ni... rasa mcm ada ditmpt fira... tp fira lbh memahami... sabar byk2 ye... Allah mrncg yg trbaik utk fira... smga Allah mrhmati fira dan kga fira....

deqlynnz said...

Bru bce... sgt sedeh n trasa spt dtmpt fira...tapi Allah maha mngetahui... fira lbh memahami... sabar ye... Allah mrncg yg lbh baik utk fira... smga Allah mrhmati fira dan kga ye...

Anonymous said...

Allah mrncg yg terbaik utk fira... sedeh bce dek... tp hanya Allah yg maha mngetahui... dan kagum dgn ketabahan fira...

deqlynnz said...

Bru bce... sgt sedeh n trasa spt dtmpt fira...tapi Allah maha mngetahui... fira lbh memahami... sabar ye... Allah mrncg yg lbh baik utk fira... smga Allah mrhmati fira dan kga ye...