Tuesday, 26 July 2011

mak aq pergi buat selamanya......

baru buat tajuk...dah nak menangis..see...betapa sensitif nyer aq..nak citer lebeh2 kang..kne letak baldi kat tepi aq nie buat tadah air mata..ratu air mata la katakan..fira,relax!!!! tarik nafas...hembus...

criter nyer cmni..masa tu aku nak final sem 3(degree)..cuti sem..baru abis final exam..aq trus balk awal..orang lain abis paper nak shopping dulu la ape lah..xder maknenyer..masa tu pulak akak aq nak kawen..so excitedla kan balik awal tolong paper yang patut..akak aq kawen akhir bulan 5..luperla biler.. then setelah mak aq meninggal baru aq prasan ..dari hari aq balik cuti sem..time tu la tanda2 mak aq nak pergi..kitorang adik bradik xnmpak..tapi biler imbas balik..banyak yang kitorang anngap benda tu biasa..

hari sebelum2 akk aq kawen..
mak aq belanja sakan..orang kata anak pompan first la katakan nak kawen so nak buat grand2..xnak orang mengata la bagai..beli pun bukan calang2 beli..mahal..banyak belanja keluar walaupun hantaran akak aq xder la mahal ikut kemampuan suami dia...so,then uma aq nie dua tingkat n xpernah pasang pemegang tepi tangga..biler akak aq kawen,mak aq pasang..masa tu memang sumer prasan mak aq mcm xsihat tapi dia gagahkan juga..macam2 la..xble nak criter..

hari akak aq kawen..
tau x,pulut panggang..so ada hiasan udang panjat lidi la..tapi lidi udang tu asik jatuh jer..nak kata berat..ala udang..nak kata pulut lembik sampai xble support lidi tu..keras pulut tu..sampai buang n bagi orang..tu orang ckp tanda la mcm malaikat lalu myb tuhan bagi mak aq masa..mungkin mak aq tau hari nyer dah dekat..tapi myb mak aq mintak pada tuhan,lau ble lepaskan majlis kawen akk aq kot..so hari kawen pun berjalan cm biasa..

esoknyer selepas majlis kawen..
semua sedara belah mak aq nak balik..then mak aq mintak tolong dorg jgn balik dulu..teman kan family kitorang g belah laki lak kat endau..mak aq sanggup bayar duit minyak..korang bayangkanla..betapa pemurahnya mak aq..dahla belanja banyak masa akk kawen..nie sponsor lagi.bukan sikit sedara belah mak aq..ramai..brape keta ntah aq pun xingat..then sebelum bertolak kitorang amik gambar ramai2..mak aq duduk kat meja batu tepi uma..semua aq mak aq bergambar..tapi mak aq tolak..dia kata'xnak la bergambar ,nnt yang tatap gambar tu sakit'..ms tu kitorg wat biasa jer xpikir paper pun..xprasan..terusla happy bergambar...lepas balik dari endau tu..semua balik rumah masing2..trime kasih pada sedara yang ikut rombongan tu..so tinggalla aq sorang,mak aq n baba dalam uma tu..makin sunyi uma tu..

esoknyer..
aq kemas sorang2 uma aq yang dua tingkat nie..korang bayangkanla..penat giler wei..buat kejap benti..mak aq tolong yang ringan2 jer..lepas settel sumer..mak aq bagi upah rm200..mak ai..aq pelik la nape banyak sangat sebb selalu dia upah anak2 dia just rm 50 jer..myb mak aq dpt byk kot lepas dpt duit berkat salam kaut majlis kawen akak aq..then aq suruh mak aq simpan dulu,nnt aq nak kua ngan kawan,baru nak guna duit tu..mak aq pun simpankanla..

korang tau x..mak aq pergi 13 hari lepas akk aq meninggal..
hari sebelum dia meninggal..aq kemas uma lagi..sedut sampah..last tempat aq kemas plak aq sedut bilik mak aq..then mak aq ckp 'dik,lau papehal,bawah carpet bilik mak ada duit tau'..aq pun xpkr paper..jawab jer la..yer mak...lepas tu mak aq ckp lagi 'dik,lau dah abis belaja cari keje kat jb..jgn kje jauh2'..aq jwb lagi yer mak...mmg aq niat lps akk aq kawen nak kje kat jb.sbb cian tgl mak n bapak aq kat uma besar nie..then rahima member aq tipun ajak kua..aq pun dah settle kemas siap2 kua la ngan ima..balik malam..sebelum balik mak aq kol tnyer biler balik..peliknyer dia xmarah aq balik lambat..dia cakap sebelum balik nanti singgah beli pil panadol yang untuk sendi..aq pun ok la..dah balik,,sblum smpai uma,aq n ima makan kat my friend tomyam area uma aq..aq bungkuskan 2makanan ape erk luper la..aq blk smpai uma bagi mak aq pil n mak aq mintak urut...lps urut dia mkn dengan berselera sgt..mcm xkan dpt mkn lagi...aq xkpr apela..aq pikir bgs la aq beli xmembazir..

akan di sambung.............'mak,jangan tinggal kan adik'..

No comments: