Wednesday, 27 July 2011

akhirnya lepas satu beban..

aq xtaula...aq nak sgt kerja jauh2 dari family..org kata independent la konon..yer..memang aq ske menjadi seorang yg berdikari..berdiri di atas kaki sendiri..sbb ape?? lau kiter sensorang,dan kiter berjaya..maknenyer kiter boleh dicmpakkan kemana sahaja..means lau orang buang kiter kan..xder la heran...lantak ko la..tapi tu la..aq ingat lagi janji aq pada arwah mak..nak kerje JB lepas belaja..nampaknyer aq xmampu nak ikut wasiat tu..sebb lau ada mak xperla..nie mak dah xder..so wat per aq nak kje JB kan..baba??bukan la aq nak lepaskan tanggung jawab..tp..aq kje jauh dari family pun masih boleh berbakti..yer x..

aq xtaula naper perasaan aq membuak2 nak kerja kat KL..org kata sbb aq ada pakwe kat sana..pada aq itu bukan 1 jawapan yg tepat..kalau boleh..xpayah kerja jauhla..lau diberi peluang n duit yang cukup.;.aq nak kerja luar negara..nak survive...

then aritu aq tnyer baba nak kerje KL..jawapan dia xmemuaskanla pada aq..
'sukerhati kau la dik'..pada aq jwpn tu mcm acuh xacuh..aq nak hidup aq diberkati dan direstui keluarga..
so aq relaks dulu..aq cari point nape aq xnak kerja kat JB..

sebab nyer ialah:
1.gaji xble demand..
2.JB xguna bahasa English sgt..so cmner nak improve kan..
3.lau aq kje JB,aq xble enjoy ngan life aq..
4.pergi n balik kerja mesti baba anta n amik..so,lau aq nak oT pun..mcm kne ikut waktu dia penat n rehat..
5.aq nak belajar kerja dibawah tekana yang amat..
6.even aq d degree..kat jb nie aq xkan boleh dapat kerja yang layak..comfirm dorg bagi level kerani..even kerja swata atau kerajaan..
7.mcm2 la alasan...xterkata..

bapak aq janji nak beli kreta..tp dari cara bapak aq la...comfirm sekadar ckp jer..dapat keta dalam mimpi..so lau aq kje KL..aq ble pergi kje ngan LRT...xderla susahkan baba nak anta n amik aq..aq bukan la nak bebas...aq pandai jaga diri aq sendiri..aq xkan salah gunakan kepercayaan yang baba aq bagi tok buat benda bukan2..

so..td la..aq xtau la naper terdetik nak ckp gak ngan baba aq nie beria aq nak kje KL..dialog dia cmni..
'bah,bis blja adik practical KL tau,nnt dah bis practical adik cari kerja,iza (sepupu aq ) kata nak tolong carikan krja area cyberjaya so nanti bolehla duduk ngan dia..
'ar..yelah'..pergh..terkejut aq dgr jwpn baba nie..nak sorak pun ada..akhirnya aq dapat kerja kat KL..pasal duit,tampat tinggal..belakang punyer criter..kiter tepikan dulu..yang pernting dapat berkat dan restu..alhamdulillah..akhirnya tuhan degar doa aq..

yer,aq paham lau ble parent nak anak2 dekat ngan dorg..keja kat negeri masing2..duduk lak ngan dorg..sakit pening dorg ble tgk..tp tu la..sampai biler kiter nak mengharapkan n bergantung ngan dorang..semua parent risokau anak dorg..lebeh2 lagi nak kerja jauh kat bandar metropolitan Kuala Lumpur..tempat yang tinggi kadar jenayahnyer..xselamat..macam2 berlaku..

tapi baba,adik nak cakap skit bagi baba bukak hati naluri tu..
'jodoh,ajal maut ketentuan tuhan'..
lau tuhan nak kiter mati..kat mana2 ble mati kan..itu ujian..mati meng'aib'kan atau ape2jer itu adalah bahagian masing2..susah senang..pandai2 la adik idup sendiri nanti..baba doakanla yang terbaik buat adik..

baba,terima kasih kerana memahami anak mu ini...

No comments: