Sunday, 25 September 2011

Apabila ditanya sopan,dijawab kurang sopan maka dibalas xsopan!

aisyh...kes nie memang aq xske la..kadang2 bukan kiter nak buat lawak bodo ker..atau tanya soalan bodo atau yang menyakitkan hati ker tapi mungkin kiter didalam situasi yang xtau,atau sebab kiter xamik tahu dan xnak amik tau..tapi kiter akan dilevelkan sebagai bodo atau katak bawah tempurung..kiranyer macam.. 'u r d wrong person at the wrong time and in the wrong place' xkirala keadaan kiter masa tu bertanya atau ditanya..

contoh kesnya macam nie la..benda nie terjadi pada aq sendiri..aq d sorang kawan then xbrape rapat..kenal pun just masa form4n5 jer..ms tu aq low profile..kira kwn aq nie geng2 yang popular dek kenakalan dan kekurang ajaran la,sound orang sesuker hati..dan ske hati nak suker atau benci seseorang..sifat pengaruh tu memang kuat la..dan geng2 dia yang bodoh,bangang serta bahlul (3B) nie dok ikut jer benci atau xske kat orang walaupun orang tu xcari pasal ngan geng2 dier..apa yang aq tau tentang dia nie lepas spm kawen ngan budak dia chatting kat laman soSIAL,budak laki tu tua la kiranya,mayb dia nie liar sangat bapak dia pun xlarat kot nak pegang tanggung jawab so amik tindakan mudah kawen kan dia ngan laki pilihan..settle masalah..n last berita aq tau tentang dia,trus ikut suami dia kje n menetap di Australia..untungla kan n rezeki dia jumpa jdoh yang baik dan series kat laman sosial. bersyukur gak la dia bukan jadi mangsa laki yang main2...tu jer la yang aq tau pasal dia..

lepas tu kan..jumpa kat facebook dan add as fren tapi xpenah bual atau chat la..nak tgk profile n gambar pun xble sebab dia buat private..lepas tu satu hari tu aq nampak kat home dia upload gambar ngan budak..d kawan dia nie komen la budak tu cute..tapi pada aq xder la cute sangat..sebab budak tu dah besar..lau baby mungkin la kot..aq pun ngan macam budak bodoh komen la 'tutt(nama dirahsiakan),anak ko ker? anak yang keberapa?ko dah ada berapa orang anak?..see...lau korang baca pun n dah nampak kot aq memang xtau langsung life minah nie.. mungkinla kot soalan aq nie pada dia bodoh lagi bangang dia jawab 'xla fira..anak kucing -__- ..'aq baca pun tibe2 sakit hati gak la..salah ker tanya soalan tu..sebab aq xtau ..paham x..X TAU..aq nie nak jer balas..tapi budak uma sumer kata jangan nanti gado..hati aq makin membara.. nak2 lak lagi panas biler member dia like lak komen dia..pergh lagi aq hot tahap arang yang buat barbeque..hati aq nie xder sape2 kesah ker??

aq nie dah macam diluah mati emak ditelan mati bapak sebb ape??
sebab biler balas kang..betol la dorang kata gado..keadaan makin buruk..
tapi lau xbalas..aq pikir gak..dorang lagi nmpak kebodohan aq..dan makin pandang rendah kat aq..
then aq decide la..sampai biler kan nak diam..zaman sekarang makin diam makin kne pijak kepala bukan makin pulihkan keadaan..aq nekad giler r..gado ngan minah nie gado la..ada aq kesah..jumpa ko depan2 pun x..dalam fb..aq ble unfren ko,ko ble block aq..diam tidak bererti kalah beb..diam2 ubi berisi..lagi satu cheq nak habaq mai..cheq bukan orang yang penyabar macam rasulullah s.a.w....cheq nie manusia biasa jer kot..

apelah sangat ayat orang marah ngan ayat orang begang kan..dia sakit kan hati aq..so,xkan aq xble sakitkan hati dia kot..bia fair and square..baru ada keadilan kat situ..dengan rasa rendah diri menahan marah dan sakit hati..aq pun balas la komen minah nie dengan penuh kesopanan dicampur jwpn psycology..so aq balas la.. ulang komen(xla fira..anak kucing -__-) aq balas...'oic nice kitten..well,i ask bcoz i dont know anything and everything about you even its look like stupid question bcoz im not your BFF~have a nice day,weee~

pergh..puas hati aq beb..memang setepek la aq bagi kat minah nie kan..tgu gak ape dia nak balas..relakx dulu..aq makan n sembahyang n ngaji dulu..wat ilang rasa marah..then lepas settle sumer aq on fb balik..
U KNOW WHAT????she has deleted the picture ..n ofcoz la include komen aq tu skali kan..diam plak kau..tau pun ko ape aq rasa..delete sebab malula tu takut kwn2 dia baca..ko nak kutuk aq n ngumpat aq ngan kawan2 rapat ko masa kiter 1 sekolah dulu dalam fb...erm..silakan..no hal la..  memang puas hati la dapat lepaskan geram...xsempat nak pikir baik ker xbaik..lau dia buat hal lagi..memang aq nak sound la..
ADA AQ KESAH KO BENCI KAT AQ!!!!...have a nice day...  :p

Wednesday, 3 August 2011

mimpi yang tidak pasti

andai ku diberi pilihan..
aku tidak mahu ia berlaku..
tentang mimpi ngeri
sebuah kehilangan..
cukuplah..
kerana aku jua
pernah merasakannya..
amat perit tika itu..
mengenangkan kembali..
suatu harapan tanpa restu..


Namun..
aku tidak punya pilihan..
untuk mengubah keadaan..
disebalik yang terjadi..
ku tunggu harapan..
dalam apa jua keputusan..


hari berlalu umpama duri..
menyentak hati yang pedih
kekosongan dirasai..
kesunyian membelenggu diri..
kesepian tidak terasing lagi..
kebahagiaan umpama mati.


peluang itu tidak kelihatan.
menonjolkan diri..
ku harungi laluan itu..
walaupun perit dirasai..


Tuhan..
kekuatan ku hanyalah palsu..
semangatku berlalu..
hanya Kau tempat aku mengadu..
serahkan segala yang terbuku..
dalam hati sanubariku..


nukilan adikfira
rabu 3.8.2011
5.50 ptg

Tuesday, 2 August 2011

4 in 1 things spoiled my whole day!

pernah x korang alami 4perkara serentak dalam idup korang..maybe..maybe not..rite??
tapi tu la yang aq penah alami..waktu tu dah 3 bulan lepas mak aq meninggal..means aq dah naik semester baru..nak tau ape yang jadi??

lepas mak meninggal kan..aq xtaula aq masih kuat atau x..orang nmpak aq kuat..tapi sebenarnya..tuhan jer la yang tahu..orang yang alami benda yang sama mungkin memahami..aq nie kira first time la kan orang yang aq sayang pergi..so pada aq susah sikit la nak teruskan hidup..tapi pura2 mcm xder ape2..sebb nak tunjukkan yang aq nie dah terima kenyataan,redha atas ape yang terjadi,dan seolah2 dah luper tentang mak..tapi sumer tu salah!!!

4 perkara yang aq alami..ilang mak,exam final,demam,birthday aq...tu la yang aq berdepan masa tu...nmpak mcm remeh kan..tapi sebenarnya memang btol2 menyeksa jiwa raga aq..

nak2 pulak..masa tu exam..bayangkanla nak hafal itu ini,formula,point..then,ilang mak buat aq rasa rindu,ingat memori bersama,mcm2 la yang bermain dengan perasaan dan akal fikiran...demam pulak tu,badan lemah jer otak plak xberfungsi dan yang terakhir masa tu hari lahir aq lak..kira first time sambut waktu exam n mak xder..memang lau aq xkuat semangat..dah lama aq giler..btol x??

macam2 aq buat..tok kuatkan hati aq nie..sembahyang..ngaji..dekatkan diri pada tuhan..mintak tuhan kuatkan semangat aq..xpikir benda bukan2 yang mendatangkan sedeh,xderngar lagu sedey specially lagu tentang emak..tapi..xjalan gak....sampai sik nangis jer dlm toilet n cepat2 cover xnak bagi kwn2 nmpak aq nangis..

ape yang buat aq sedar..masa tu aq pening pala yang teramat sangat..nak kata migrain bukan..pening biasa2 pun bukan..makan ubat,xjalan,..tido pun xjalan..nak baca buku..erm..lagila xmasuk..xtau la ape aq pikir..tapi masa tu aq dpt rasa..emosi mengawal akal fikiran aq..then aq jumpa doctor..doc kata aq bukan demam biasa..pening aq pun bukan pening biasa..doc cakap lagi..demam aq sebab rindukan seseorang..pening pala pun sebab terlalu banyak berfikir..doc mintak aq citer lau pape dia boleh tolong..doc tgu la lama tuk aq citer..aq nie masa tu situasi tahan jer air mata dari mengalir..dalam hati nie bercakap ngan doc 'nak citer cmner doc oiii baru nak bukak mulot air mata kua dah'..doc nmpak air mata aq bergenang..sudah..doc kata lagi,lau perlu saya nak tau prob awk then saya ble kasi ubat penenang bagi awk relax..cmtu skali ...aq ingat cara doc pandang aq tu mesti pikir aq ada maslah ngan boyfrien atau mslah keluarga atau mslh stdy..last2 aq nak ble nak citer..aq geleng kat doc..then ckp 'xder paper la doc'..'abaikan jer'..pastu aq pun mintak izin kua n tgu ubat..

on the way nak balik uma sewa kat PJ..aq pikir..sampai biler aq nak jadi cmni kan..kenang nasib..then salahkan takdir..aq cakap kat diri aq sendiri..aq kne bangkit..aq kne kuatkan semangat..anggap itu cabaran dan adat resam kehidupan..lau mak aq ada mesti mak aq sedey aq cmni..mesti mak aq nak yang terbaik utk aq sendiri..so aq nekad..luperkan kejap masalah tu..aq study betol2..hafal giler2..belajar balik apa yang aq rasa aq ketinggalan atau khayal biler terkenangkan mak aq..

sekarang..alhamdulillah..aq berjaya mengawal emosi dan akal fikiran aq..result exm pun kira bagus la naik pointer n cgpa...aq nak mak aq bangga kat dalam sana..aq nak teruskan idup untuk mak aq...aq nak mak aq bangga dengan aq 1 ari nanti..insyaallah............

Wednesday, 27 July 2011

sajak buat mak...


kini..
genap setahun mak pergi...
kami melewati hari kehidupan tanpa mak disisi..
segenap ruang dan tiap zarah,
kenangan bersama mak sentiasa diingati..
onak duri dilalui...
cabaran mendatang...
belum pasti mampu ditangani..
namun, tetap jua akan diharungi..

mak..
sahabat handai kadangkala mengingati..
lantas datang menziarahi..
tapi mak..
tak semua jasa di ingati..
seolah dibuang ketepi..
malah,
cerita lain datang silih berganti..
xsedap untuk didengari..
sehingga melampaui kudrat ilahi..
dan tak mampu dihalangi...

mak..
bersama ini..
gerangan budiman tonjolkan diri..
entah mana hilangnya topeng sanubari...
bercerita sana sini..
memperjuangkan hak yang belum pasti..
kerana ketamakan duniawi..
kononnya untuk membela diri..
dan jaga maruah diri..
padahal,
terselindung kepentingan peribadi..
untuk kepuasan diri sendiri..

mak...
kami hanya menjadi pemerhati..
hanya mendengar khabar berita datang dan pergi...
tidak akan bertindak sesuka hati..
kerana kami tahu,
tuhan menyebelahi...
kerana kami digelar mewarisi..
segala penat lelah yang mak cari..
untuk kesenangan hakiki...

tapi mak..
tak lupa juga yg baik hati...
tunjukkan keikhlasan diri..
dan akan di ingati..
sampai mati..


buat mak..
hanya kenangan.
air mata kerinduan dan doa,
mampu mengiringi..
semoga kita akan berjumpa di syurga satu hari nanti...

mak..
tunggulah pemergian kami...
dipintu syurga firdausi...

nukilan adik/fira
12.54am
19.6.2011
setelah selesai kenduri arwah setahun 18.6.2010..

BBC Learning English

aq cuti sem 3 bulan..konon la nak kerja kan..hahha..beria2la aq g interview sana..try survey kat midvalley..siap interview..last2 balik JB sebb poket tgl rm100 jer..cmner nak idup kat PJ kan..

so balik jb..berkali2 nie cakap kat baba nak kerja..tapi xpergi2..aq kalau dah melekat depan laptop atau kat katil memang susah r..huuhu...nak2 plak xder saper yang bagi motivasi kat aq..abg aq lagi la ckp xpayah  kerja bagi relaks otk..banyak la dia punyer relaks otak..padahal aq tau agenda dia...suruh aq jaga anak dia..

tapi betol gak apa yang abg aq ckp tu..nak relaks otak tu..tapi tibe2 baba suggestkan aq belajar BI..kat Landmark Jb,BBC..bolehla..aq pun rasa BI aq improve..berani nak cakap sebab sebelum nie kurang keyakinan diri nak cakap BI..yerla..environment dia pun cina n india yang ramai...huhu..nmpak sangat melayu kurang..sebab tu aq nak tunjukkan melayu pun boleh..BBC tu ada moto..bagusla moto dia..ble rasa la motivasi biler tiap kali baca..memberi impak pada diri..hahaha

                 think english...
                            speak english............
                                        dont be shy to speak english...............

memag xder yang cakap melayula..lau salah pun dia betolkan..so kiter tau la salah kiter..lau dari dulu aq belajar kat situ kan bagus..huuh..jadila isi masa 3bulan cutikan..daripada sia2 xbuat aper..dapat la input walaupun xbayak sikit pun jadi...

akhirnya lepas satu beban..

aq xtaula...aq nak sgt kerja jauh2 dari family..org kata independent la konon..yer..memang aq ske menjadi seorang yg berdikari..berdiri di atas kaki sendiri..sbb ape?? lau kiter sensorang,dan kiter berjaya..maknenyer kiter boleh dicmpakkan kemana sahaja..means lau orang buang kiter kan..xder la heran...lantak ko la..tapi tu la..aq ingat lagi janji aq pada arwah mak..nak kerje JB lepas belaja..nampaknyer aq xmampu nak ikut wasiat tu..sebb lau ada mak xperla..nie mak dah xder..so wat per aq nak kje JB kan..baba??bukan la aq nak lepaskan tanggung jawab..tp..aq kje jauh dari family pun masih boleh berbakti..yer x..

aq xtaula naper perasaan aq membuak2 nak kerja kat KL..org kata sbb aq ada pakwe kat sana..pada aq itu bukan 1 jawapan yg tepat..kalau boleh..xpayah kerja jauhla..lau diberi peluang n duit yang cukup.;.aq nak kerja luar negara..nak survive...

then aritu aq tnyer baba nak kerje KL..jawapan dia xmemuaskanla pada aq..
'sukerhati kau la dik'..pada aq jwpn tu mcm acuh xacuh..aq nak hidup aq diberkati dan direstui keluarga..
so aq relaks dulu..aq cari point nape aq xnak kerja kat JB..

sebab nyer ialah:
1.gaji xble demand..
2.JB xguna bahasa English sgt..so cmner nak improve kan..
3.lau aq kje JB,aq xble enjoy ngan life aq..
4.pergi n balik kerja mesti baba anta n amik..so,lau aq nak oT pun..mcm kne ikut waktu dia penat n rehat..
5.aq nak belajar kerja dibawah tekana yang amat..
6.even aq d degree..kat jb nie aq xkan boleh dapat kerja yang layak..comfirm dorg bagi level kerani..even kerja swata atau kerajaan..
7.mcm2 la alasan...xterkata..

bapak aq janji nak beli kreta..tp dari cara bapak aq la...comfirm sekadar ckp jer..dapat keta dalam mimpi..so lau aq kje KL..aq ble pergi kje ngan LRT...xderla susahkan baba nak anta n amik aq..aq bukan la nak bebas...aq pandai jaga diri aq sendiri..aq xkan salah gunakan kepercayaan yang baba aq bagi tok buat benda bukan2..

so..td la..aq xtau la naper terdetik nak ckp gak ngan baba aq nie beria aq nak kje KL..dialog dia cmni..
'bah,bis blja adik practical KL tau,nnt dah bis practical adik cari kerja,iza (sepupu aq ) kata nak tolong carikan krja area cyberjaya so nanti bolehla duduk ngan dia..
'ar..yelah'..pergh..terkejut aq dgr jwpn baba nie..nak sorak pun ada..akhirnya aq dapat kerja kat KL..pasal duit,tampat tinggal..belakang punyer criter..kiter tepikan dulu..yang pernting dapat berkat dan restu..alhamdulillah..akhirnya tuhan degar doa aq..

yer,aq paham lau ble parent nak anak2 dekat ngan dorg..keja kat negeri masing2..duduk lak ngan dorg..sakit pening dorg ble tgk..tp tu la..sampai biler kiter nak mengharapkan n bergantung ngan dorang..semua parent risokau anak dorg..lebeh2 lagi nak kerja jauh kat bandar metropolitan Kuala Lumpur..tempat yang tinggi kadar jenayahnyer..xselamat..macam2 berlaku..

tapi baba,adik nak cakap skit bagi baba bukak hati naluri tu..
'jodoh,ajal maut ketentuan tuhan'..
lau tuhan nak kiter mati..kat mana2 ble mati kan..itu ujian..mati meng'aib'kan atau ape2jer itu adalah bahagian masing2..susah senang..pandai2 la adik idup sendiri nanti..baba doakanla yang terbaik buat adik..

baba,terima kasih kerana memahami anak mu ini...

Tuesday, 26 July 2011

mak..jangan tinggalkan adik..

sepanjang tempoh selepas majlis kawen akk aq..mak aq sik ngadu lenguh blakang jer..so,sik panggil aq urutkan belakang badan dia..aq pun urutla..then seari sebelum dia meninggal..

16.6.2010..
mak aq pergi kje mcm biasa..dia suh abang aq amik..tapi sebab abg aq d meeting n asik lambat jer ,so bapak aq n aq la amik..tp pagi tu..mak aq ajak aq n baba pergi kotaraya nak beli kasut,sebab kaki dia sakit,so belila kasut baru..kitorang g la mkn kat majidi,sarapan tosei n raoti canai,padahal nak dekat tengah ari masa tu..boleh dikatakan breakfast + lunch la..so lps tu baba anta mak aq kat opis blk..

petangnyer..
aq g naik opis..aq tgk mak aq dah tercungap2 dpn pintu opis nak blk la kiranyer..aq pun tnyer..
'mak kenapa'
'mengah ketawa terbahak tadi'
kenapa ketawa sakan'
'ada orang kol mak,tp hpon mak luper letak mana,rupernyer mak ruby pegg tp xtau nak angkat,mak nie berlari kehulur kehilir cari hpon,tu yang semua ketawa'tu yang mengah jer rasa'

then aq pun pegang n jln la perlahan2 ngan mak aq pergi kat van..means.ptg tu la dah start sakit..
kitorang g amik shakir anak buah aq kat uma atok...nnt xpayahla abg aq amik kt situ just pergi uma kitorang jer..sblum smpai uma singgah beli kfc tok shakir..belila mcm2..n sblm tgu abg aq dtg amik shakir..aq prasan mak aq mkn berselera sgt2..mknan sisa shakir pun mak aku mkn..syg katanyer..ok la..mak aq suh jaga shakir..aq xnk..so budak tu pun blk la ngan abg aq..bapak dier..

malamnyer..aq on9 macam biasa..main game..mak aq panggil aq..suruh urut belakang..mengah dia xilang2..aq pun urut smapi dia tido...tp tgh syok msj ngan ima...smbil main game mak aq kua bilik..mintak aq urut belakang..xble nafas katanyer...aq urut..aq tgk mak aq teruk sgt ms tu..aq xtaula nape aq ble xprasan mak aq nak pergi..xnmpak tanda2nyer..nafas pun dah teruk..bunyik bising..aq ckp ngan mak aq..
'mak,g la spital,sekurang2nyer doc ble bg oksigen'
mak aq cakap'mak xnak msk spital,nnt mesti tahan'
aq ckp lg ' pergi la mak,smpai biler nak mcm nie'xpergi kiter xtau..'

tapi mak aq degil gak..orang tua kan..xsuker tido kat spital..aq pun suh la..tido dulu kat ruang tamu dalam keadaan duduk dulu..dh ok baru masuk bilik..tapi makin lama makin teruk nafas pun berbunyik..dan2 maswa tu bapak aq kua bilik..ajak g spital..baru nak pergi..aq pun kelam kabut tutp laptop bawak baju sumer la..

smpai kat spital kol 1 pagi..17.6.2010
mak aq msk emergency room..nmpak dia pkai oksigen..aq n bapak aq dok lua..tgu la smpai kol 3 pagi..baru dapat bilik..katil tu btol2 depan meja nurse..then aq pun tidola..tepi katil dlm keadaan duduk..hari tu cepat sangat berlalu..

17.6.2010..8pagi..
nurse kejut suh siap2 doc nak datang chek jap lagi..mak aq nie pun beria la siap2..so doc pun dtg..mcm2 doc dtg melawat nak tunjukkan kepakaran msg2..tp xok gak mak aq..yg pelik..kaki mak aq besar n bengkak byk air..so bagi mkn pil kencing..yg pelik sikit jer kua kencing n air kat kaki pun xsusut..

12.00 tgh ari..mak aq tido..tp panas n berpeluh2..so mak aq mengamuk nak mandi..nurse kata xble..dia suh lap2 jer bdn mak aq..aq pun lap2 la..bantal sik lari jer..aq btolkan bntal..aq kipaskan mak..mak aq nak mrh..aq phm..org skt..aq ckp la..
'bawak selawat mak zikir ker mngucap ker..adik xble nak buat ape'
so aq nampak la mak aq berzikir..n aq kol abg aq bwk kipas...

1.30 tgh ari..abg aq dtg..dia dari meeting kat koop..mlm dia nak bertolak g hukm..anak dia amirah rashidah ble kua spital..aq pun mandi jap sementara d org jg mak aq..mak aq haus jer..tp xselera nak mkn..tbe2 kncing manis tinggi darah tinggi lagila tinggi..mak aq rehat n tertido

4.00ptg..abg aq dh bertolak g cheras..then kawn2 mak aq datang..4 /5 orang gitu..luperla..siap buat lawak..n mak aq pun ketawa..tp aq tu kawan mak aq salam nak blk,mak aq ckp 'maafkan kak ha la erk ???(nama kawan mak)mana tau lps nie dah xjumnpa..then kwn dia pun jwb la 'ish jgn ckp cmtu kak ha,insyaallah kiter jumpa..'..dorg pun blk..baru beberapa minit doc pgl aq..dia ckp nak mintak permission nak mskkan oksigen dlm bdn mak aq..sbb bdn mak aq kurang oksigen,so biler dah tmbah oksigen baru ble operate mak sbb jantung dia n paru2 ada air..so aq tnyer doc 'nak ker pgl adik bradik yg lain..doc tu jwb xpyh la wat ms nie.. ok lg..then doc g kat mak aq tnyer mak aq..
'boleh erk mak cik nak pengsankan makcik nak msukkan oksigen..
mak aq jwb la 'boleh la,buatla yg terbaik kat sy doctor..'
'nnt kami pengsankan makcik..makcik rehat yer.'
mak aq jwb 'yer doctor'..
so aku pun nmpak la segala wayar oksigen di pasang..dan d nurse yg pam alat oksigen tu....
luper nak bgtau korang..ms ni.akk aaq n suami dia dari puchong ngan akk ipar aq n abg shah dari muar..on d way blk jb..

8.00mlm..
nurse tu kata suhu bdn mak aq tiber2 demam panas..so aq tuam la dahi leher tgn sumer ngan air...ms aq lap2 tu..aq pasan air mata mak aq meleleh...aq pelik..naper,terharu ker aq lap dia..perkara nie bermain kat akal fikiran aq..then mak aq ckp panas,aq halakan kipas..berpeluh2 1 bdn..abis lencun baju n kain..start tu la aq teringat tanda2 orang nak pergi..aq nmpak idung n telinga mak aq jatuh..then aq ckp dlm aq..cmni ker ruper idung n telinga yg jatuh nak pergi..cpt2 aq berdoa dlm aq 'ya Allah..jgnla amik nyawa mak aq..panjangkanla umo mak aq,aq sanggup gantikan tempatnyer,,' ms tu aq mintak sgt tuhan dgr luahan aq..
then aq tido..d gak terjaga sbb mak aq mintak air ..aq bg mak aq air gune alat cm injection tu..then aq tido..aq xtau nape aq boleh tertido ngan mudah..padhal kedudukan tido masa tu amat sakit dibahagian leher n badan..buat sementara..tido ku terlalu nyenyakk..

18.6.2010 ..3.00 pagi..
aq terjaga..tika terdegar riuh suara nurse..dan aq nmpak ramai nurse kerumun katil mak aq..aq xsyak apa2 masa tu..aq tgk alat oksigen ..makin lama makin menurun..so aq nmpak doctor plak datang..aq pergi toilet..kua toilet..doc cari aq..dia ckp'awk dah boleh kol semua adik bradik awk..aq xble nak tahan air mata trus ckp n marah doc tu dengan nada tengking kot..'ape ni doctor,td ckp lain skang ckp lain'..doc tu balas 'mana saya tau,awk ingat sy nak jd mcm ni..' doc tu blah..tutup tirai katil mak aq..doc cina dtg..tapi xtutup rapat..aq ble nampak doc cina tu henjut kan tgn dia kat dada mak aq,mcm org nak bagi cpr..doc n nurse pgl2 nama mak aq 'mak cik,makcik,bangun makcik.' seolah2 xnak mak aq hanyut dalam mimpi tido nyer buat selama2nyer..

aq???xpayah ckpla time tu..meleh air mata xdpt dibendung..dh xrasa malu nangis dpn org..d staff anta pesakit baru tgk jer aq..d uncle yg jg ank dia tenat pun tgk jer aq..aq nangis dan nangis..tu jela aq mampu g..buat..aq tipun baba n abg sumer suh gerak skang..so dlm seploh minit dorg smpai..mesti bwk laju..pecut..ms tu cpt sgt berlalu..sedar2 kol 4.15pagi..doc jumpa bapak aq..ntah ape dorg bualkan aq xnak amik tau..lps tu doc pergi blk katil mak aq..dan datang blk..xtau dia ckp ape..yg pasti..akk dgr akk aq ckp kat aq...'dik,mak dah xder'...aq ms tu..ntahla..rasa nak terduduk..then..nurse ulur yasin kat aq n and shah..aq g amik air semayang..ngaji baca yasin sebelah arwah...nurse dah tutup selimut sampai menutupi kepala mak..
aq ngaji ngan perasaan yang mendodoi...sumer adik bradik aq yang sebelum nie xpernah menangis..time tu la pertama kali kitorang menangis..menangisi pemergian mak..doctor tu ckp..mak aq pergi 4.40..

then staff laki bwk msk mak aq kat van ambulan..dorg nak anta mak aq kat tmpat mandi mayat..kelur jer dari wad..azan subuh berkumandang..aq pun kol kwn2 mak..akk aq kol sedara mara..bapak aq kol jiran2 n kwn2..abg shah arah kan aq n kak eni g tempat mandi mayat..so sampai kat sana..kitorang smyg subuh dulu..rupernyer Allah mempermudahkan urusan pemergian mak aq..mandi mudah,kapan mudah tanam pun mudah..alhamdulillah..mak mmg orang yang baik..

cumer yang buat aq ralat sgt..semua adik beradik aq termasuk aq skali..kitorang xsempat nak mintak maaf,halalkan mkn minum atau apa saja pada mak..aq yang jg mak aq kt spital..lg la rasa bersalah..sbb sebelum kematiannya..aq xsempat nak bisikkan kalimah allah atau baca yasin..sbb aq ingat mak aq xkan pergi..aq slhkan diri aq..kalaula aq xpaksa mak aq pergi hospital..kalaula aq xtertido..kalaula aq xbenarkan doctor masukkan oksigen...mesti mak aq masih boleh idup..

mak aq pergi buat selamanya......

baru buat tajuk...dah nak menangis..see...betapa sensitif nyer aq..nak citer lebeh2 kang..kne letak baldi kat tepi aq nie buat tadah air mata..ratu air mata la katakan..fira,relax!!!! tarik nafas...hembus...

criter nyer cmni..masa tu aku nak final sem 3(degree)..cuti sem..baru abis final exam..aq trus balk awal..orang lain abis paper nak shopping dulu la ape lah..xder maknenyer..masa tu pulak akak aq nak kawen..so excitedla kan balik awal tolong paper yang patut..akak aq kawen akhir bulan 5..luperla biler.. then setelah mak aq meninggal baru aq prasan ..dari hari aq balik cuti sem..time tu la tanda2 mak aq nak pergi..kitorang adik bradik xnmpak..tapi biler imbas balik..banyak yang kitorang anngap benda tu biasa..

hari sebelum2 akk aq kawen..
mak aq belanja sakan..orang kata anak pompan first la katakan nak kawen so nak buat grand2..xnak orang mengata la bagai..beli pun bukan calang2 beli..mahal..banyak belanja keluar walaupun hantaran akak aq xder la mahal ikut kemampuan suami dia...so,then uma aq nie dua tingkat n xpernah pasang pemegang tepi tangga..biler akak aq kawen,mak aq pasang..masa tu memang sumer prasan mak aq mcm xsihat tapi dia gagahkan juga..macam2 la..xble nak criter..

hari akak aq kawen..
tau x,pulut panggang..so ada hiasan udang panjat lidi la..tapi lidi udang tu asik jatuh jer..nak kata berat..ala udang..nak kata pulut lembik sampai xble support lidi tu..keras pulut tu..sampai buang n bagi orang..tu orang ckp tanda la mcm malaikat lalu myb tuhan bagi mak aq masa..mungkin mak aq tau hari nyer dah dekat..tapi myb mak aq mintak pada tuhan,lau ble lepaskan majlis kawen akk aq kot..so hari kawen pun berjalan cm biasa..

esoknyer selepas majlis kawen..
semua sedara belah mak aq nak balik..then mak aq mintak tolong dorg jgn balik dulu..teman kan family kitorang g belah laki lak kat endau..mak aq sanggup bayar duit minyak..korang bayangkanla..betapa pemurahnya mak aq..dahla belanja banyak masa akk kawen..nie sponsor lagi.bukan sikit sedara belah mak aq..ramai..brape keta ntah aq pun xingat..then sebelum bertolak kitorang amik gambar ramai2..mak aq duduk kat meja batu tepi uma..semua aq mak aq bergambar..tapi mak aq tolak..dia kata'xnak la bergambar ,nnt yang tatap gambar tu sakit'..ms tu kitorg wat biasa jer xpikir paper pun..xprasan..terusla happy bergambar...lepas balik dari endau tu..semua balik rumah masing2..trime kasih pada sedara yang ikut rombongan tu..so tinggalla aq sorang,mak aq n baba dalam uma tu..makin sunyi uma tu..

esoknyer..
aq kemas sorang2 uma aq yang dua tingkat nie..korang bayangkanla..penat giler wei..buat kejap benti..mak aq tolong yang ringan2 jer..lepas settel sumer..mak aq bagi upah rm200..mak ai..aq pelik la nape banyak sangat sebb selalu dia upah anak2 dia just rm 50 jer..myb mak aq dpt byk kot lepas dpt duit berkat salam kaut majlis kawen akak aq..then aq suruh mak aq simpan dulu,nnt aq nak kua ngan kawan,baru nak guna duit tu..mak aq pun simpankanla..

korang tau x..mak aq pergi 13 hari lepas akk aq meninggal..
hari sebelum dia meninggal..aq kemas uma lagi..sedut sampah..last tempat aq kemas plak aq sedut bilik mak aq..then mak aq ckp 'dik,lau papehal,bawah carpet bilik mak ada duit tau'..aq pun xpkr paper..jawab jer la..yer mak...lepas tu mak aq ckp lagi 'dik,lau dah abis belaja cari keje kat jb..jgn kje jauh2'..aq jwb lagi yer mak...mmg aq niat lps akk aq kawen nak kje kat jb.sbb cian tgl mak n bapak aq kat uma besar nie..then rahima member aq tipun ajak kua..aq pun dah settle kemas siap2 kua la ngan ima..balik malam..sebelum balik mak aq kol tnyer biler balik..peliknyer dia xmarah aq balik lambat..dia cakap sebelum balik nanti singgah beli pil panadol yang untuk sendi..aq pun ok la..dah balik,,sblum smpai uma,aq n ima makan kat my friend tomyam area uma aq..aq bungkuskan 2makanan ape erk luper la..aq blk smpai uma bagi mak aq pil n mak aq mintak urut...lps urut dia mkn dengan berselera sgt..mcm xkan dpt mkn lagi...aq xkpr apela..aq pikir bgs la aq beli xmembazir..

akan di sambung.............'mak,jangan tinggal kan adik'..

wanna know anything about me??? here i come!!!

assalammualaikum..salam 1 malaysia =)

just call me fira..i'm 24 years old..lives in Kempas Baru,JB!!!!!
aq ada 4orang adik bradik..2laki n 2 pompan..2laki tu abg2 aq,sorang akk n aq anak bongsu yang x di didik menjadi seorang yang manja atau gedik..semua adik bradik aq dah kawen so tinggal aq sorang jer lonely..hehehe..baba aq Abd Ghafar Abdullah 58 tahun dah bersara sebelum nie dia kje kat Jkr,JB..dan mak aq Zaleha binti Jamil..dah meninggal dunia ketika berumur 57tahun..pada 18.6.2010 tahun lepas n baru lg..meninggal sbb 'silent heart attack'..semoga arwah mak ditempatkan dikalangan orang yg beriman,amin...

aq belajar lagi kat UUM tapi kampus PJ,Selangor..tahun nie aq habis la..so taon dpn practical..lepastu tamatlah gelaran siswi atau pelajar..lepas nie aq plan nak sambung master atau cari kerja dulu..tgk rezeki macam maner..

antara alasan kenapa aq buat blog nie..korang nak tau ker??ada yang nak tau ker??
semua orang buat blog sebab trend skang kan,ko wat blog aq pun nak wat blog la,ko wat facebook so aq pun  nak wat facebook..xgitu??
tapi pada aq..tujuan aq buat nie sebab...aq rs sepi,sunyi,..atau orang kata blog nie macam diari..tapi pada aq x..diari tu buku yang orang lain xboleh baca tentang 'privacy' kiter..blog ni mcm hati aq la..tempat aq luahkan masalah,perasaan,marah,sedih,..mcm2 perasaan yang manusia ada...sebb aq pun ada perasaan..dan aq bukan orang yang xder perasaan...

aq rasa mcm skema jer ayat aq kat blog nie..xper2..baru nak belajar..hehe..xperlu malu untuk nak mencari ilmu..kan??

dan satu lagi..aq buat blog nie bukan untuk mencari kawan yg kne ada dalam friend list kat blog nie..so saper yg bc blog aq nie..just bacala..xperlu add..aq pun xnak tau pendapat atau komen korang tentang criter yang akan aq sampaikan nanti..

aq rasa sampai sini jer kot tentang aq..lau nak tau lebeh2..kne kawen ngan aq..hehehhe..ups..salah plak..kne kawan la..ok!!

wasalam..